CanForns
CanForns

TEL 93 845 92 31
VENDA AL MAGATZEM I SERVEI A DOMICILI TOT L’ANY

Can Forns - Consells sobre la llenya

consells sobre la llenyaLa llenya és ecologia

La llenya és un recurs energètic renovable i respectuós amb el medi ambient. La llenya conté l’energia solar que l’arbre ha emmagatzemat durant el seu creixement a través de la fotosíntesi. Si cremem gas o gas-oil es transfereix i s’acumula carboni extret del subsòl profund a l’atmosfera, alimentant l’efecte hivernacle. En canvi, la combustió de la llenya no contribueix gens a l’efecte hivernacle perquè el carboni que s’allibera quan es crema la fusta procedeix de l’atmosfera mateixa i no del subsòl. Per tant, escalfar-se amb llenya és un benefici per al medi ambient.

La llenya és una energia renovable que es regenera constantment. A diferència del gas o el gasoil, el fum de la llenya no emet partícules contaminants perquè es compon bàsicament de vapor d’aigua.

La llenya és estalvi

Escalfar-se amb llenya ens fa estalviar diners  perquè per produir la mateixa escalfor, els combustibles vegetals tenen un cost molt menor que els combustibles fòssils. L’estalvi a l’hora de cremar llenya, en comparació a altres combustibles, és considerable i permet en molts casos una ràpida recuperació del capital invertit en la instal·lació de la calefacció

Per obtenir la mateixa energia calorífica que produïm amb la llenya, gastarem el doble en gas-oil, fins a 3 vegades més amb gas i 5 vegades més si es fa amb electricitat. Podem observar com la llenya és de bon tros l’energia més barata de totes

Consells per encendre un bon foc

Hem de posar dos troncs que facin de 5 a 8 cm de diàmetre paral·lels. Això ens servirà  per alçar el foc, que l’aire circuli i faciliti la combustió. Recordeu que sense oxigen no hi ha combustió.  

Al damunt i de través, hi posareu la llenya més prima, més petita i més seca que tingueu. Els heu de posar prou junts però sense que estiguin enganxats. Els primers dies poseu-n’hi força, de mica en mica ja hi anireu trobant la mida justa.

A sobre hi anireu afegint trossos més grossos, sempre de través. I al final, hi podeu posar el rodons i gruixuts i el foc durarà més.

A sota de tot en mig dels dos troncs que heu posat primer, hi encendreu una pastilla o un paper de diari. Al cap de 5 minuts tindreu el foc ben encès. 

Aspectes que cal tenir en compte.

La llenya, si és seca, s’encendrà fàcilment. Si és verda us costarà molt. La llenya prima per encendre ha de ser molt seca i ja anirà encenent l’altra més gruixuda. Si la llenya que teniu és verda necessitareu més quantitat de llenya per encendre.

Si teniu un ferro per alçar la llenya, no el feu servir. Aquests ferros no deixen que les brases encenguin els troncs que hi ha al damunt i llavors el foc s’apaga.

Perquè la llenya cremi i escalfi n’hi ha d’haver força. Hi ha una dita que diu:

Un tronc no crema.vistes
Dos tampoc.
Tres s’encenen
i quatre fan foc.

És a dir, dos troncs no s’encendran mai, sempre n’hi ha d’haver com a mínim 4. Com més llenya petita hi poseu, més fàcil serà fer el foc i com més quantitat n’hi poseu més us escalfarà.

Les úniques fustes que tot i ser verdes cremen són el faig i l’alzina, la resta només cremen si són seques.

La llenya quan és verda costa més d’encendre, fa més fum, crema més a poc a poc, dura més temps i fa una brasa més forta.

La llenya seca s’encén més de pressa, escalfa molt, fa menys fum, dura menys i la brasa és més tova.

Sempre és millor cremar llenya seca


Per emmagatzemar la llenya quan la tingueu a casa

Heu d’emmagatzemar la llenya de manera que es ventili.

Si és seca i eixuta la podeu entrar o deixar-la sota cobert, en un lloc ventilat.
Si és seca però se us ha mullat, és millor que no l’entreu, deixeu-la en un lloc on li toqui el sol i el vent; amb poques hores s’eixugarà.
Si la teniu a fora la podeu tapar per sobre perquè, si plou, no es mulli, però sobretot no la tapeu pels costats. Si la teniu a fora, és millor que estigui en un lloc on li toqui el sol i el vent.
Si teniu llenya verda, com més ventilada estigui, més aviat se us assecarà.


Netejar la xemeneia

Les llars de foc i les estufes s’han de netejar perquè la combustió sigui bona i tot el fum marxi xemeneia amunt.

Una xemeneia massa bruta es pot incendiar, el sutge és combustible. El sutge fa una olor molt desagradable. Si de cop i volta noteu que la xemeneia fa pudor és que la teniu molt bruta, estigueu alerta.

El millor és netejar-la amb un escura-xemeneies, fent-ho vosaltres mateixos o fent venir algú que us ho faci. També podeu anar mantenint neta la xemeneia amb productes adients. Són productes que cremant-los fan que no s’embruti tant. De tota manera, això no evitarà que, tard o d’hora, calgui passar-hi un escura-xemeneies.

Per tal que no se us embruti massa la xemeneia, heu de cremar sempre llenya seca, no hi cremeu paper de diari ni cartró i, si pot ser, no hi cuineu ni hi tireu greixos.

Si la combustió és bona, gastareu menys llenya.

 

comparteix amb nosaltres

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Horari

De dilluns a divendres de 9h a 13h i de 15h a 18h
Dissabte de 9h a 13h
Diumenge i festius tancat.