CanForns
CanForns

TEL 93 845 92 31
VENDA AL MAGATZEM I SERVEI A DOMICILI TOT L’ANY

Can Forns - Consells per encendre un bon foc

chimeneia canfornsHem de posar dos troncs que facin de 5 a 8 cm de diàmetre paral·lels. Això ens servirà  per alçar el foc, que l’aire circuli i faciliti la combustió. Recordeu que sense oxigen no hi ha combustió.  

Al damunt i de través, hi posareu la llenya més prima, més petita i més seca que tingueu. Els heu de posar prou junts però sense que estiguin enganxats. Els primers dies poseu-n’hi força, de mica en mica ja hi anireu trobant la mida justa.

A sobre hi anireu afegint trossos més grossos, sempre de través. I al final, hi podeu posar el rodons i gruixuts i el foc durarà més.

A sota de tot en mig dels dos troncs que heu posat primer, hi encendreu una pastilla o un paper de diari. Al cap de 5 minuts tindreu el foc ben encès.  

Aspectes que cal tenir en compte.

La llenya, si és seca, s’encendrà fàcilment. Si és verda us costarà molt. La llenya prima per encendre ha de ser molt seca i ja anirà encenent l’altra més gruixuda. Si la llenya que teniu és verda necessitareu més quantitat de llenya per encendre.

Si teniu un ferro per alçar la llenya, no el feu servir. Aquests ferros no deixen que les brases encenguin els troncs que hi ha al damunt i llavors el foc s’apaga.

Perquè la llenya cremi i escalfi n’hi ha d’haver força. Hi ha una dita que diu

Un tronc no crema, dos tampoc, tres s’encenen  i quatre fan foc.

És a dir, dos troncs no s’encendran mai, sempre n’hi ha d’haver com a mínim 4. Com més llenya petita hi poseu, més fàcil serà fer el foc i com més quantitat n’hi poseu més us escalfarà.

Les úniques fustes que tot i ser verdes cremen són el faig i l’alzina, la resta només cremen si són seques.

La llenya quan és verda costa més d’encendre, fa més fum, crema més a poc a poc, dura més temps i fa una brasa més forta.

La llenya seca s’encén més de pressa, escalfa molt, fa menys fum, dura menys i la brasa és més tova.

Sempre és millor cremar llenya seca

 Hem de posar dos troncs que facin de 5 a 8 cm de diàmetre

foc1

Al damunt i de través, hi posareu la llenya més prima, més petita i més seca que tingueu. Els heu de posar prou junts però sense que estiguin enganxats.

foc2

A sobre hi anireu afegint trossos més grossos, sempre fent reixa.

foc3

Al final, hi podeu posar els rodons i gruixuts i el foc durarà més.

foc4

A sota de tot, al centre de la pila de la llenya, hi posarem la pastilla d'encendre o el paper de diari. Enceneu-ho i, si ho heu fet bé, haureu fet un bon foc.

foc5

comparteix amb nosaltres

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Horari d’estiu

De dilluns a divendres
obert matí de 9 a 13 i tarda de 15 a 18h
Dissabte de 9 a 13h
Diumenge i festius tancat